was successfully added to your cart.

Koszyk

Enzymy – jak ważne są dla naszego zdrowia?

ENZYMY - jak wazne są dla naszego zdrowia?

Enzymy – jak ważne są dla naszego zdrowia?

O tym, że enzymy są niezbędne dla naszego funkcjonowania oraz zdrowia układu pokarmowego jak i całego organizmu powinniśmy wiedzieć, ale jeśli nie wiedzieliście dotąd jak bardzo ich brak lub ubytki mogą spowodować szkodę w naszym organizmie, ten artykuł jest po to abyście mogli świadomie zacząć się odżywiać i rozumieć potrzeby swojego organizmu.

Enzymy to nic innego jak „fermenty”, które rozbijają substancje odżywcze aby ułatwić im przedostanie się przez jelita oraz przyspieszyć absorpcję do krwi. Gdybyśmy całkowicie pozbyli się enzymów z organizmu przyswajalność witamin i minerałów jak i ich korzystny wpływ byłby zerowy. Biokatalizatory to wyspecjalizowane molekuły proteinowe, które ułatwiają przemiany metaboliczne (dostarczanie energii), trawienie, oczyszczanie krwi oraz ciała z nieczystości (detoks).

Enzymy utrzymują nasze ciało w najlepszej formie, obniżają cholesterol, oczyszczają okrężnicę, eliminują tłuszcz, wzmacniają odporność, poprawiają stan umysłowy, oczyszczają ciało z niepożądanych substancji, usuwają dwutlenek węgla z płuc, są budulcem mięśni, a to tylko niektóre z wielu korzystnych działań enzymów.

Nie trudno jest wyobrazić sobie jak bardzo wycieńczamy nasz organizm spożywając posiłki ze znikomą ilością enzymów. Nie powinno dziwić, że nasze samopoczucie i stan zdrowotny po woli zaczyna podupadać a choroby atakować.

Ludzki organizm produkuje około 22 znanych enzymów trawiennych. Większość z nas ma niedobory tych enzymów ze względów już dość oczywistych w naszej cywilizacji jak brak zdrowego pożywienia w codziennej diecie, wyjałowiona żywność czy obróbka termiczna żywności. 

Najwięcej enzymów znajdziemy więc w nieobrobionej żywności takiej jak świeże i surowe owoce czy warzywa. Organizm który trawi żywność wykonuje pracę, która kosztuje go sporo energii, dlatego enzymy zawarte w pożywieniu ułatwiają i przyspieszają ten proces, jednakże brak tych enzymów lub ich niska zawartość sprawia, że proces trawienia jest spowolniony i bardzo męczący dla organizmu. Jedząc żywność, która posiada małą ilość enzymów trawiennych nasz organizm jest zmuszony sam je wytwarzać, aby strawić posiłek. 

Np.  W słodkim owocu znajduje cukraza, enzym który wspomaga trawienie sacharozy. We włóknistych warzywach możemy znaleźć celulozę, która wspomaga trawienie włókien. W zbożach jest maltaza, która wspomaga trawienie słodu itd .To pokazuje, jak ważną rolę odgrywają te biokatalizatory dla naszego ciała, im więcej takich biokatalizatorów musi organizm wyprodukować tym bardziej odczuwamy zmęczenie i wycieńczenie. Kiedy zjemy posiłek mięsny, który nie zawiera enzymów, które w procesie obróbki są prawie całkowicie zniszczone nasz organizm zajęty jest wytwarzaniem enzymów potrzebnych do strawienia tego posiłku, wtenczas inne jego funkcje są zaniedbywane, chociażby odbudowa zniszczonych komórek. 

  Błędnym jest myśleć, że jeśli zjemy owoce lub warzywa po ciężkim posiłku mięsnym przyspieszymy proces trawienia i dostarczymy odpowiednich enzymów. Organizm nim pobierze odpowiednie enzymy z warzyw i owoców również potrzebuje czasu aby to strawić, dlatego w rzeczywistości wydłużamy ten proces trawienia. Kiedy spożywasz mięso, twój układ trawienny pracuje ze zdwojoną siłą aby je strawić. Jeśli jakiś organ nie ma odpowiedniej ilości własnych biokatalizatorów, wspomaga się enzymami z innych części ciała tym samym osłabiając je i pozbywając ciało naturalnych enzymów. Sytuacja ta spowoduje fermentację cukru zawartego w owocach, produkcję gazów oraz szereg problemów zdrowotnych. 

 

Regulatpro Bio o wysokiej zawartości enzymów z warzyw i owoców oraz przypraw wspiera procesy metaboliczne, komórkowe i proces detoksykacji w organizmie. Nie tylko dostarcza odpowiednich enzymów spożywczych, kultur bakterii oraz energii do mitochondriów, ale również obniża stan zapalny w organizmie, reguluje cholesterol, cukier we krwi, zwiększa wchłanialność substancji odżywczych z pokarmów oraz aktywuje samoistne zdolności regeneracyjne organizmu.

Fermentacja owoców i warzyw za pomocą L. rhamnosus i L. casei ( Regulatpro Bio ) wytwarza metabolity związków polifenolowych. Te metabolity promują  molekularne i komórkowe aspekty długowieczności, zwłaszcza funkcję mitochondriów (komórki), co może być korzystne dla optymalnego zdrowia, a zatem przyczynia się do prawidłowego i zdrowego starzenia się organizmu.

Fermentacja Kaskadowa (Cascade fermentation ™) w trzech krokach:

Pierwszy krok » Świeże składniki są krojone i umieszczane w zbiorniku fermentacyjnym. Lactobacilli, które wytwarzają prawoskrętny kwas mlekowy L (+), dodaje się do składników. Pierwsza fermentacja zaczyna się po 2 dniach.

Drugi krok » Po około trzech tygodniach i po pierwszej częściowej filtracji dodaje się różne szczepy bakterii kwasu mlekowego. Kolejne etapy fermentacji przebiegają zgodnie z tą zasadą.

Trzeci krok »Wszystkie frakcje fermentacyjne są łączone i poddawane działaniu do dodatkowego procesu fermentacji i przefiltrowane. Składniki zostały teraz podzielone na biodostępną formę i są natychmiast skuteczne po spożyciu. Ze względu na delikatną produkcję metoda nie zawiera cukru, alkoholu ani żadnych dodatków czy konserwantów.

Końcowy koncentrat jest dostępny biologicznie i składa się z aminokwasów, di-, tri- i oligopeptydów, polifenoli, flawonoidów (fitochemikalia), kwasu mlekowego L (+) i peptydoglikanów.

Leave a Reply

POWRÓT